Taistelu lähipalveluista on jälleen käsillä

Jiri Mäntysalo/ 24 syyskuun, 2021/ Ajankohtaista, Kannanotot

Kuva Ei leikkirahaa -mielenosoituksesta ja sen yläosassa lisätty 'Aluevaalit 2022' -teksti punaisella pohjalla.

Merkittävä osa kuntapalveluista, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi, siirtyvät uusien hyvinvointialueiden harteille vuoden 2023 alusta lähtien. Verrattain ripeä sote-uudistuksen läpimeno eduskunnassa tällä hallituskaudella on ollut helpotus monille poliitikoille, mutta asukkaiden ja sote-alan henkilöstön kannalta isointa ongelmaa uudistus ei kuitenkaan ratkaise. Palvelut tarvitsevat yksinkertaisesti lisää rahaa. Sitä ei uusi hallintorakenne tuo.

Marinin hallituksen sote-uudistukseen ja uuteen hallintorakenteeseen liittyy monia isoja ongelmia. Soten rahoitusmalliin on sisäänrakennettu leikkuri, joka huomioi palvelutarpeen kasvun hyvinvointialueilla vain 80 prosenttisesti. Tämä on ihmisten ja palvelujen kannalta vaarallinen siirto, joka sementoi entisestään pitkään jatkunutta palvelujen aliresurssointia. Sisäänrakennettu leikkuri myöskin päästää poliitikot päättäjän vastuusta, kun leikkaus tapahtuu automaattisesti ilman erillistä päätöstä. Siksi tuleva malli on varmaan leikkaajien mielestä mainio.

Demokratian kannalta sote-uudistus on kohtalokas. Kun palvelujen järjestäminen ja päätöksenteko siirtyy kunnilta isommille alueille, on lähidemokratian toteutuminen jatkossa hankalampaa. Säästöpaineiden takia ihmisistä etääntyy palvelut ja hyvinvointialueiden myötä etääntyy myös asukkaiden vaikutusmahdollisuudet. Erikoissairaanhoito on järkevää organisoida sairaanhoitopiireittäin, mutta peruspalveluiden toteuttamiselle kuntien omana tuotantona on selvät perusteet.

Suomen poliittinen eliitti haluaa näyttäytyä monessa käänteessä EU:n mallioppilaana, mutta sote-palvelujen keskittämiseen ja ihmisistä etäännyttämiseen johtava kehitys kuitenkin jatkuu.


Huomionarvoista on, että EU:n kestävän kaupunkikehityksen ohjeiden mukaan peruspalvelut tulee olla asutuskeskuksissa kävelyetäisyydellä. Suomen poliittinen eliitti haluaa näyttäytyä monessa käänteessä EU:n mallioppilaana, mutta sote-palvelujen keskittämiseen ja ihmisistä etäännyttämiseen johtava kehitys kuitenkin jatkuu.

Meillä kommunisteilla on paljon kritiikkiä sote-uudistusta vastaan. Sitä suuremmalla syyllä osallistumme tammikuun aluevaaleihin.

Meillä kommunisteilla on paljon kritiikkiä sote-uudistusta vastaan. Sitä suuremmalla syyllä osallistumme tammikuun aluevaaleihin, joissa valitaan valtuutetut päättämään hyvinvointialueiden harteille tulevista asioista. Kommunistien tavoitteina on turvata julkiset lähipalvelut ja niille riittävä rahoitus sekä parantaa lähidemokratiaa ja asukkaiden ja työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia.

Share this Post