Vastakkainasettelu on paikallaan aluevaaleissa

SKP:n aluevaalijulisteen yläosa, jossa näkyy sarjakuvataiteilija Sira Moksin poliittisia pilapiirroksia.

Aluevaaleissa pyritään rajaamaan keskustelua siihen, miten jatkossa hyvinvointialueilla järjestetään palveluita. SKP näkee kuitenkin kysymyksen paljon laajempana ja tarttuu tähän myös vaalijulisteessaan, jonka kuvat on tällä kertaa piirtänyt räväkkä ja kantaaottava kuvataiteilija Sira Moksi.

Aluevaalit uhkaavat mennä ohi ilman, että syntyy poliittista keskustelua tärkeistä aiheista. Siksi SKP on päättänyt herätellä ihmisiä myös vaalijulisteen kuvituksen avulla.

– Juliste asettaa nyt kysymyksen siitä, haluavatko ihmiset todella jatkaa tätä samaa linjaa, jossa köyhiltä leikataan, rikkaille annetaan, hätään reagoidaan tekemällä siitä bisnestä ja teot keskittyvät oman paremmuuden esittelyyn, toteaa SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg.

SKP haluaa myös puhua rahasta, toisin kuin eduskuntapuolueet.

– On täysin epärealistista ja toiveajattelua, että ilman mittavaa taloudellista panostusta saataisiin vain hallintohimmeliä ravistelemalla ratkottua soten suurimmat kysymykset, jyrähtää Sandberg. Hänestä on väärin vierittää syy rahapulasta hyvinvointialueiden niskaan kun ne eivät käytännössä voi sille mitään.

SKP:n vaaliohjelmassa on esitetty mistä rahat tulisi ottaa ja halutessaan hallitus ehtisi vielä ryhtyä toimiin rahoituksen turvaamiseksi.

– Hallituksen tulisi juuri nyt käydä keskustelua siitä, miten soteen saadaan lisää rahoitusta. Sieltä puuttuu tällä hetkellä pari miljardia euroa vuositasolla, jopa silloin kun puhutaan Suomen terveydenhoidosta sen asettamien liian tiukkojen rahoitusraamien puitteissa. Pohjoismaihin vertaillessa näkyy, että kyse on vielä paljon suuremmasta summasta. Niiden sote-menoihin verrattuna suomen pitäisi lisätä rahoitusta vielä useilla miljardeilla, toteaa Sandberg.

SKP:n vaaliohjelmassa on esitetty mistä rahat tulisi ottaa ja halutessaan hallitus ehtisi vielä ryhtyä toimiin rahoituksen turvaamiseksi. Suomessa omaisuuteen ja siitä saatuihin tuottoihin kohdistuva verotus on keveämpää kuin EU-maissa keskimäärin. Ero on noin 4,5 miljardia euroa. Tämä ero voidaan kuroa umpeen korottamalla yhteisöveroa, palauttamalla varallisuusvero, kiristämällä isojen perintöjen verotusta, alkamalla verottaa pääomatuloja samalla tavalla kuin ansiotuloja ja ottamalla uudelleen käyttöön pörssikauppojen varainsiirtovero.

– Näiden rahojen lisäksi näyttää olevan muutakin löysää rahaa. Hallitus sitoi silmää räpäyttämättä joulun alla Suomen käyttämään hävittäjiin kaikkiaan jopa 50 miljardia euroa. Nytkö sitten sanotaan, ettei ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin enää riitäkään rahoitusta? Se jos mikä on arvovalinta, kiteyttää Sandberg.

Vantaan Tiedonantaja-kerho käynnistää vuotensa 2022!

Tiedonantajan bannerikuva, jossa lehden nimi ja Karl Marxin kuva.

Vantaan Tiedonantaja-kerho kokoontuu ensimmäistä kertaa vuonna 2022 etäyhteydellä tiistaina 11.1. klo 18 alkaen keskustelemaan uusimmasta lehdestä ja sen teemoista. Kollektiivisen käsittelyn tarkoituksena on myös edistää paikallisen sisällön toimittamista lehteen sekä parantaa paikallista Tiedonantaja-työtä.

Tervetuloa mukaan Tiedonantaja-kerhoon! Ota yhteyttä SKP:n Vantaan kaupunkijärjestön puheenjohtaja Ossi Kähmiin: ossi.kahmi@gmail.com!

Kommunistit aluevaaleissa

Ensimmäiset kommunistien Vantaan ja Keravan aluevaaliehdokkaat

Kuva Tikkurilan terveysaseman pääsisäänkäynnin seinäkyltistä.

Suomen kommunistisen puolueen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ehdokaslistan viisi ensimmäistä nimeä on selvillä! Viiden ehdokkaan myötä molemmat paikkakunnat on edustettuina.

Julkistetut ehdokkaamme aluevaaleissa

Matti Christensen, Kerava
Jari Karttunen, Vantaa
Ossi Kähmi, Vantaa
Thea Lausa, Vantaa
Jiri Mäntysalo, Vantaa

Meillä kommunisteilla on paljon kritiikkiä sote-uudistusta vastaan. Sitä suuremmalla syyllä osallistumme tammikuun aluevaaleihin, joissa valitaan valtuutetut päättämään hyvinvointialueiden harteille tulevista asioista. Kommunistien tavoitteina on turvata julkiset lähipalvelut ja niille riittävä rahoitus sekä parantaa lähidemokratiaa ja asukkaiden ja työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia.

Taistelu lähipalveluista on jälleen käsillä

Kuva Ei leikkirahaa -mielenosoituksesta ja sen yläosassa lisätty 'Aluevaalit 2022' -teksti punaisella pohjalla.

Merkittävä osa kuntapalveluista, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi, siirtyvät uusien hyvinvointialueiden harteille vuoden 2023 alusta lähtien. Verrattain ripeä sote-uudistuksen läpimeno eduskunnassa tällä hallituskaudella on ollut helpotus monille poliitikoille, mutta asukkaiden ja sote-alan henkilöstön kannalta isointa ongelmaa uudistus ei kuitenkaan ratkaise. Palvelut tarvitsevat yksinkertaisesti lisää rahaa. Sitä ei uusi hallintorakenne tuo.

Marinin hallituksen sote-uudistukseen ja uuteen hallintorakenteeseen liittyy monia isoja ongelmia. Soten rahoitusmalliin on sisäänrakennettu leikkuri, joka huomioi palvelutarpeen kasvun hyvinvointialueilla vain 80 prosenttisesti. Tämä on ihmisten ja palvelujen kannalta vaarallinen siirto, joka sementoi entisestään pitkään jatkunutta palvelujen aliresurssointia. Sisäänrakennettu leikkuri myöskin päästää poliitikot päättäjän vastuusta, kun leikkaus tapahtuu automaattisesti ilman erillistä päätöstä. Siksi tuleva malli on varmaan leikkaajien mielestä mainio.

Demokratian kannalta sote-uudistus on kohtalokas. Kun palvelujen järjestäminen ja päätöksenteko siirtyy kunnilta isommille alueille, on lähidemokratian toteutuminen jatkossa hankalampaa. Säästöpaineiden takia ihmisistä etääntyy palvelut ja hyvinvointialueiden myötä etääntyy myös asukkaiden vaikutusmahdollisuudet. Erikoissairaanhoito on järkevää organisoida sairaanhoitopiireittäin, mutta peruspalveluiden toteuttamiselle kuntien omana tuotantona on selvät perusteet.

Suomen poliittinen eliitti haluaa näyttäytyä monessa käänteessä EU:n mallioppilaana, mutta sote-palvelujen keskittämiseen ja ihmisistä etäännyttämiseen johtava kehitys kuitenkin jatkuu.


Huomionarvoista on, että EU:n kestävän kaupunkikehityksen ohjeiden mukaan peruspalvelut tulee olla asutuskeskuksissa kävelyetäisyydellä. Suomen poliittinen eliitti haluaa näyttäytyä monessa käänteessä EU:n mallioppilaana, mutta sote-palvelujen keskittämiseen ja ihmisistä etäännyttämiseen johtava kehitys kuitenkin jatkuu.

Meillä kommunisteilla on paljon kritiikkiä sote-uudistusta vastaan. Sitä suuremmalla syyllä osallistumme tammikuun aluevaaleihin.

Meillä kommunisteilla on paljon kritiikkiä sote-uudistusta vastaan. Sitä suuremmalla syyllä osallistumme tammikuun aluevaaleihin, joissa valitaan valtuutetut päättämään hyvinvointialueiden harteille tulevista asioista. Kommunistien tavoitteina on turvata julkiset lähipalvelut ja niille riittävä rahoitus sekä parantaa lähidemokratiaa ja asukkaiden ja työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia.