Aluevaalit lähestyvät!

Jiri Mäntysalo/ 31 heinäkuun, 2021/ Ajankohtaista

SKP:n vaaliauto ja aktiiveja.

Uudet aluevaalit pidetään tammikuussa 2022. Aluevaalit järjestetään sote-palvelujen järjestämisvastuun siirtyessä kunnilta uusille hyvinvointialueille. Olet tervetullut ehdokkaaksi SKP:n listalle Vantaan ja Keravan vaalipiiriin sekä mukaan vaalityöhön!

Aluevaaleissa vantaalaista ehdokasta voi äänestää Keravasta ja päinvastoin sekä vantaalaiset ja keravalaiset ehdokkaat osallistuvat yhteisillä listoilla.

Eduskunta hyväksyi Sanna Marinin hallituksen sote-mallin kesäkuussa. Terveydenhoito sekä palo- ja pelastustoimi siirtyvät nyt kunnilta 21 hyvinvointialueen ja viiden yhteistyöalueen vastuulle. Yksi perustettava hyvinvointialue tulee olemaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, joka muodostaa aluevaaleissa myös oman vaalipiirin. Vantaalaista ehdokasta voi siis äänestää Keravasta ja päinvastoin sekä vantaalaiset ja keravalaiset ehdokkaat osallistuvat yhteisillä listoilla.

Haemme nyt ehdokkaita aluevaaleihin. Tervetuloa kommunistien listalle (jäsenenä tai sitoutumattomana) tai muuten mukaan vaalityöhön! Ota yhteyttä SKP:n Vantaan kaupunkijärjestön puheenjohtajaan Ossi Kähmiin (ossi.kahmi@gmail.com) tai sihteeriin Jiri Mäntysaloon (jiri.mantysalo@desili.fi)!

******

Kantojamme sote-uudistukseen ja uusiin hyvinvointialueisiin

Palvelujen rahoitusvaje ja päätöksenteon siirtäminen hyvinvointialueille uhkaa johtaa lähipalvelujen karsimiseen. Kun paikallisten tarpeiden tuntemus heikkenee ja sote-palvelut irrotetaan kuntien muusta toiminnasta, vaikeutuu myös sairauksien ja sosiaalisten ongelmien ennaltaehkäiseminen.

SKP:n tavoitteet paremmista palveluista ja eriarvoisuuden vähentämisestä sote-palveluissa edellyttävät palvelujen rahoituksen tuntuvaa tasokorotusta ja peruspalvelujen vahvistamista.

Kun rahoituksen taso ei kokonaisuutena nouse, johtaa alueellisten erojen vähentäminen rahoituksen leikkaamiseen Helsingissä ja useilla muilla alueilla. Rahoitusvajetta ylläpitää se, että palvelutarpeiden kasvu huomioidaan jatkossa vain 80 prosenttisesti. Riittävän henkilöstömitoituksen turvaamisen ja palkkauksen parantamisen sijasta rahoitusmalli kannustaa palkkakehityksen ”hillitsemiseen”.

SKP:n tavoitteet paremmista palveluista ja eriarvoisuuden vähentämisestä sote-palveluissa edellyttävät palvelujen rahoituksen tuntuvaa tasokorotusta, peruspalvelujen vahvistamista, palvelumaksujen vähentämistä ja lopulta poistamista, sekä ennaltaehkäisevän toiminnan kehittämistä.

Palvelujen saatavuuden ja laadun parantamiseksi on välttämätöntä parantaa myös työntekijöiden työehtoja ja vaikutusmahdollisuuksia, sekä huomioida työntekijöiden osaaminen ja kokemus paremmin myös sote-uudistusta toteuttaessa. Kunnissa ja hyvinvointialueilla on kehitettävä osallistuvaa demokratiaa.

Jos osa rahoituksesta kerätään tulevaisuudessa maakuntaverolla, pitää se tehdä tulojen mukaan kiristyvällä progressiivisella verotuksella, joka ulotetaan koskemaan myös pääomatuloja. Valtion rahoituksella on jatkossakin tasoitettava alueellisia eroja. Yksityistä hoito- ja hoivabisnestä suosivasta monikanavarahoituksesta on siirryttävä asteittain siihen, että lakisääteiset sote-palvelut järjestetään julkisina palveluina.

Share this Post