SKP eurovaaleihin vasemmistolaisella vaihtoehdolla

Erkki/ 31 maaliskuun, 2009/ Ajankohtaista

Suomen kommunistinen puolue lähtee EU:n parlamentin vaaleihin selkeästi Euroopan unionia vastustavalla ohjelmalla, jossa korostetaan nykyisen talouskriisin, joukkoirtisanomisten, suurtyöttömyyden ja julkisten palvelujen leikkaamisen olevan seurausta EU:n ajamasta pääoman ja voitontavoittelun vapaudesta.

SKP haluaa rakentaa toisenlaista Eurooppaa ja maailmaa, jossa ihmistä ja luontoa ei alisteta ahneudelle ja riistolle.

– SKP:n listalla ei ole ketään EU-sopimusten kannattajaa, kuten valtapuolueilla. Ehdokkaamme eivät myöskään pelaa kaksilla korteilla, kuten Timo Soini, korostaa SKP:n pääsihteeri Arto Viitaniemi. Hän muistuttaa, että SKP on ainoana suomalaisena puolueena mukana Euroopan vasemmiston yhteisessä vaaliohjelmassa ja kommunististen puolueiden yhteistyössä.

SKP lähtee vaaleihin täydellä 20 ehdokkaan listalla. Puolueen keskuskomitea vahvisti sunnuntaina 7 uutta ehdokasta eli tässä vaiheessa 17 ehdokkaan listan. Loput kolme ehdokasta nimetään myöhemmin. SKP:n listalla on poikkeuksellisen paljon nuoria ehdokkaita, lähes puolet on alle 35-vuotiaita.

SKP:n EU-vaaliohjelmassa vaaditaan pääoman vallan rajoittamista ja laman laskujen osoittamista talouskriisin aiheuttajille. SKP vaatii sulkua joukkoirtisanomisille ja työntekijöiden sopimusturvan vahvistamista. Ohjelmassa esitetään rikkaiden, pääomatulojen ja suuryhtiöiden verotuksen kiristämistä julkisten palvelujen ja sosiaaliturvan parantamiseksi. Ilmastonmuutoksen hillitsemiksi SKP vaatii tekoja päästöjen vähentämiseksi rikkaissa teollisuusmaissa 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Lisäksi SKP vastustaa Natoa ja vaatii suomalaisten joukkojen vetämistä pois Afganistanista.

Lisäksi SKP on yhtynyt Euroopan vasemmiston EU-vaaliohjelmaan, jossa esitetään muun muassa 35 tunnin työviikkoa ja eurooppalaista minimipalkkaa, joka on vähintään 60 % kansallisesta keskipalkasta.

Euroopan vasemmisto haluaa myös korvata Emu-kriteerit solidaarisuussopimuksella, jossa korostetaan työllisyyttä, sosiaaliturvaa ja ympäristönsuojelua. Lisäksi se esittää asevarustelua lisäävän EU:n puolustusviraston korvaamista aseidenriisuntavirastolle ja EU:n irrottamista Nato-kytköksistä.

SKP:n valtakunnallinen EU-vaalikampanjan avaus on lauantaina 18.4., jolloin ehdokkaat ovat tavattavissa ympäri maata järjestettävissä tilaisuuksissa.

SKP:n vaaliohjelman löydät alempaa tältä sivulta.


Share this Post