Puheenjohtaja JP Väisänen keskuskomiteassa 29.8.2015

Erkki/ 31 elokuun, 2015/ Ajankohtaista, Kannanotot

Vitsakimppu ja kirves kelvottomia välineitä köyhyyden vastaisessa taistelussa

skp – 29.08.2015

JP Väisäsen puheenvuoro leikkauspolitiikkaa, rasismia ja fasismia vastaan solidaarisuuden ja työväenliikkeen kansainvälisen yhtenäisyyden puolesta SKP:n keskuskomiteassa 29.–30.8.2015
JP Väisäsen puheenvuoro leikkauspolitiikkaa, rasismia ja fasismia vastaan solidaarisuuden ja työväenliikkeen kansainvälisen yhtenäisyyden puolesta SKP:n keskuskomiteassa 29.–30.8.2015 / kuva J. Saari

Hyvät toverit,

Nimesin puheeni otsikoksi ”Vitsakimppu ja kirves kelvottomia välineitä köyhyyden vastaisessa taistelussa” koska on niin toden totta, että väkivalta ja riisto eivät poista, vaan päinvastoin lisäävät köyhyyttä. Toden totta on myös se, että köyhyys löytyy niin rasismin kuin kansojenvaelluksen taustalta. Parisataa vuotta siten Italiassa vitsakimppu ja kirves olivat työväen yhtenäisyyden, voiman, ja järjestäytymisen symboli. 1800-luvun lopulla italialaisten sosialistien perustamia toimintaryhmiä kutsuttiin heidän symbolinsa vitsakimpun fascina (lausutaan faschina) mukaan. Kirves symboloi valtaa teloittaa. Benito Mussolini vei fasces, fascina (lausutaan faschina) – vitsakimppu sanan mukanaan omaan puolueeseen ja ideologiaan. Fasistinen puolue oli syntynyt.

Tämä kesä
… immosineen, kansallissosialisteineen ja vihapuheineen – uutisineen vastaanottokeskusten täyttymisistä ja uutisineen Pohjois-Eurooppaan suuntaavista Syyrian sodan pakolaisista
Tämä kesä 2015
… on osoittanut akuutin tarpeen linjata nollatoleranssia rasismille, vihapuheille ja väkivallalle
Tämä kesä
… on osoittanut tarpeen esittää vaihtoehtoa kapitalismille, yhteiskuntasopimukseksi naamioidulle pakkopolitiikalle ja militarisoitumiselle

Vasemmiston, työväenliikkeen ja meidän kommunistien on osallistuttava tähän keskusteluun. Meillä on unelmaa suurempi tehtävä paljastaa rasismin rakenteet, näyttää esiin fasismin ajatuskuviot ja piirtää auki se moninaisten asioiden kartta, joka löytyy maahanmuuton, turvapaikanhakijoiden, pakolaisten, paperittomien – toverien kohtaloiden takaa.

Aatteemme, poliittinen johtopäätöksemme tästä ajasta ja myös YK:n vuosituhat tavoitteet edellyttävät meiltä tekoja köyhyyden ja nälän poistamiseksi. Meidän on tehtävä poliittisia ja taloudellisia päätöksiä koulutusmahdollisuuksien takaamiseksi kaikille. Naisten asemaa on parannettava. Konkreettisia toimia sairauksien ehkäisemiseksi tarvitaan. Isoja päätöksiä oikeudenmukaisemman taloudellisen järjestyksen aikaansaamiseksi on uskallettava esittää. On linjattava viisaita kauaskantoisia ratkaisuja ekologisesti kestävän kehityksen toteuttamiseksi sekä ehkä kaikkein tärkeimpänä on käsi kädessä muiden muutosta haluavien kanssa otettava paikallisia ja globaaleja askelia rauhan ja aseidenriisunnan puolesta.

Suomen nykyinen hallitus vähät välittää globaalista kehityspolitiikasta, köyhyyden vastaisesta toiminnasta tai aseidenriisunnasta. Se toimii toisin.

Leikkauspolitiikkaa vastaan

Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo uskoo, että perussuomalaiset tulevat säilyttämään asemansa puoluekentässä. Hän ei usko puolueen jäävän tähdenlennoksi.
Paloheimo muistuttaa, että populistisille puolueille tyypillistä on, että ne ovat hyvin vahvasti johtajavetoisia ja että ne ovat syntyneet usein jonkun vahvan johtajapersoonan ympärille. No, Timo Soini on noussut suureksi miespäälliköksi ja Perussuomalaiset hallituspuolueeksi. Useissa muissakin maissa on tällä hetkellä populistinen puolue, joka on maansa toiseksi tai kolmanneksi suurin, joissakin tapauksessa jopa suurin puolue.

Nyt on vastavoimien kokoamisen aika. Annan kaiken tuen viime viikonloppuna hallituksen leikkauspolitiikkaa vastustaneelle Joukkovoima mielenosoitukselle ja sen lukuisille toisistaan hyvin erilaisille isolle ja pienille tahoille. Olen varma, että Joukkovoima mielenosoituksen voima on sen toimijoiden monimuotoisuudessa ja selkeässä hallituksen leikkauspolitiikan vastaisuudessa. Toivon, että paikalliset joukkovoiman aktivistit kykenevät entisestään vielä laajentamaan verkoston erilaisten toimijoiden mukaan tuloa ja löytämään käytännön konkreettisia tapoja ja tilanteita joihin kutsua kansalaisyhteiskuntaa osallistumaan ja vahvistamaan sen omia oikeuksia kuten määritellä itse itsensä ja tavoitteensa.

Vastustan Sipilän hallituksen leikkauspolitiikkaa; vitsaa ja kirvestä, koska se lisää eriarvoisuutta, köyhyyttä ja vääryydellään lopettaa yhteiskuntarauhan. Nyt tarvitaan politiikan täyssuunnanmuutos, työllisyyteen heti vaikuttavia hankkeita, alettava yksityistämisen sijaan tuottaa ja omistaa yhdessä kunnallisesti peruspalvelut ja muut yhteiskunnalle keskeiset toiminnat. Pitkällä linjalla on luotava nykyisen kaltaisten yhteiskunnallisten rakenteiden sijaan juuriltaan ihan toisenlaisten perustojen parempi kunta, vahvempi Suomi, toisenlainen kansalaisten Eurooppa ja parempi maailma. Leikkauspolitiikan ja EU-kurjistamisen selättäminen ja siihen liittyvän vastarinnan kokoaminen ovat merkittäviä askelia kohti toisenlaista taloutta, osallistuvaa demokratiaa ja sosialismia

Normaalia poliittista keskustelua

Perussuomalaisten turvallisuuspoliittisessa ohjelmassa todetaan, ettei viharikoslainsäädäntöä kehitettäessä alettaisi rajoittaa normaalia poliittista keskustelua.
Väitän, että kun tavan duunari syyttää maahanmuuttajaa oman perusturvansa vaarantamisesta johtuu se oikeistolaisesta politiikasta ja porvarimedian myllytyksestä. Tämä ei missään tapauksessa sulje pois sitä faktaa, että työväenluokkaista järjestötoimintaa on myös parannettava. Yhteiskunnallisten asioiden kollektiivisesta opiskelusta ja kulttuuritoiminnasta on työvälineeksi muuttuvaa maailmaa ymmärtämään. Olemmeko järjestäneet tarpeeksi keskustelua ja koulutusta? Pakolaiset, paperittomat, turvapaikanhakijat, sairaat, eläkeläiset ja kaikkein vähäosaisimmat ovat uusliberalistisen ahneuspolitiikan syntipukkeja ei ihan sattumalta vaan ihan tarkoituksella.

Se minkä perussuomalaiset mm. Halla-aho, Immonen, Saarakkala mieltävät normaaliksi poliittiseksi keskusteluksi on käynnistänyt lukuisia oikeudellisia tutkimuksia ja syytöksiä. EU-edustajana toimiva Halla-aho on jopa tuomittu sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta. Tuomiossa katsottiin, että Halla-aho on julkaissut Internetissä olevalla sivustollaan lausunnon, joka herjaa ja häpäisee islamilaisten uskontokuntien pyhiä instituutioita. Halla-aho yhdisti islamilaisuuden ja pedofilian. Halla-aho oli syyttäjän mielestä nettikirjoituksessaan panetellut ja solvannut Suomen somaliväestöä.

Perussuomalaisen eduskuntaryhmän päätös Olli Immosen monikulttuurisuutta vastaan tehdyn kirjoituksen suhteen oli hampaatonta. Olisihan se älyllisesti mahtavaa jos taustalla olisi ihan oikeasti prosessi, jossa rasistisesti toiminut yksilö näin kertoisi ulos julkisuuteen käyvänsä itse sisäistä kasvamisen prosessia ja siksi pyytää määräaikaista eroaa itse eduskuntaryhmästä. Immosen ei-erottaminen kertoo vain Perussuomalaisten veltosta asennosta rasistisiin toimiin.

Vain marttyyrikuvat puuttuvat

Suomessa perussuomalaiset antavat kasvot fasismille. Perussuomalaisten politiikkaa leimaa selkeä kansallismielisyys. Vain marttyyrikuvat Suomen kansan puolesta taistelleista pyhimyksistä puuttuvat, ellei sitten Olli Immosta, Jussi Halla-ahoa ja Riikka Slunga-Poutsaloa sellaisiksi jo aleta katsota. Fasismissa on leimallista, että maan historiaa ja kansallista kulttuuria ja sen ominaispiirteitä ihaillaan ja vaalitaan. Perussuomalaisten äkkiväärä taidepoliittinen ohjelma vastusti ”tekotaidetta” tai ”rappiotaidetta” ja puolusti kansallista taideperintöä. Suomalaisen kansallisuusaatteen rakentajaa, klassista taidetta pitäisi Perussuomalaisten mukaan opettaa kouluissa. Esimerkkeinä on annettu taiteilijoiden nimiä kuten Akseli Gallen-Kallela ja Albert Edelfeldt sekä musiikin puolelta Jean Sibelius.

Tiedoksi Perussuomalaisille. Kyllä nämä edellä mainitut sankarit ovat vahvasti esillä suomalaisten koululaisten arjessa. Onneksi kuitenkin edistykselliset ja laaja-alaisen koulutuksen saaneet, tässä ajassa työtään tekevät opettajat osaavat asettaa Gallen-Kallelan freskot ja Afrikka-tutkimukset omaan viitekehykseensä, Sibeliuksen Finlandian omaan aikaansa ja samoin SKP:n tovereille vappujulisteesta tunnetun kuvataiteilija Jani Leinosen kapitalismia kritisoivat käsitetaiteelliset logo-teoksetkin omaan viitekehykseen ja kulttuuriseen keskusteluun.

Perussuomalaisten kansanedustaja Kike Elomaa eduskuntavaalien alla Nuoren voiman liiton järjestämässä kulttuuripoliittisessa paneelissa korosti sellaisen kuvataiteen merkitystä, jossa kuvataan Suomen kansan taistelua mm sodissa. Fasismille on tyypillistä nähdä sota kansakuntaa yhdistävänä voimana.

Entinen perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja, kansanedustaja, kurikkalainen Timo Soinin pitkäaikainen avustaja Vesa-Matti Saarakkala ei hyväksyisi verovarojen ohjaamista esimerkiksi sellaiseen kulttuuriin, jossa esitellään seksuaalivähemmistöjä ja heidän elämäntyyliään.

Vaaran maiseman politiikkaa

Emeritusprofessori Tarmo Kunnas kirjassaan Fasismin lumous (Atena Kustannus, 2013), kuvaa fasismia dynaamiseksi liikkeeksi, joka lupasi kulttuurille uutta elinvoimaa, jonka avulla saattoi ravistaa luutuneita rakenteita ja käsitteitä. Fasismi antoi välineitä vastustaa porvarillisia arvoja ja muita perinteitä. Kunnas toteaa kirjassaan, että fasismi oli kuin tavaratalo, josta kukin sai poimia itselleen sopivia aineksia. On kommunistisesta perspektiivistä merkittävää huomata Kunnaksen johtopäätös, että demokratian kritiikki sekä edistyksen että valistuksen vastustus olivat tekijöitä jotka fasismista innostuneita ajattelijoita yhdisti. Jotain uutta siis tarvittiin järkeisuskon ja ahneen kapitalismin tilalle. Ihan kuten tänään. Kirjan mukaan kaikille fasisteille myytti eurooppalaista kulttuuria tai sivilisaatiota uhkaavasta vaarasta oli myös keskeistä.

Perussuomalaisten vaaran maisema ei tarkoita kansallismaisemaa Kolilta. Kuin fasismin oppikirjasta ovat Perussuomalaiset rakentaneet niin kotimaisista kuin ulkomaisista köyhistä Suomen suurimman vaaran. Hallituksesta käsin perussuomalaiset ovat päässeet näyttämään kirvestä kaikkein köyhimmille; maahanmuuttajille, pakolaisille ja paperittomille. Samaan syssyyn maailman köyhien kanssa vitsotuksi joutuvat myös kansalliset suomalaiset köyhät. Perussuomalaiset eivät säästä eläkeläisiä leikkauspolitiikalta vaan Perussuomalaiset ovat viemässä eläkeläisten oikeuden asumistukeen. 200–300 euron kuukausittaiset leikkaukset perusarjessa ovat monelle eläkeläiselle tosi tiukka paikka. Toisenlainen vaaran maisema. Perussuomalaiselle ja SSS-hallitukselle kysymyksessä on vain säästö. Eläkeläinen kiristää vyötään, jättää lääkkeitä ja ruokaa ostamatta. SSS- hallitus kurittaa jo ennestään heikossa asemassa olevia opiskelijoita, julkisen sektorin naisia ja lapsiperheitä. Soinista on hallituksessa ollessa kasvanut esille köyhän kansan kyykyttäjä. Että sellaista työväen politiikkaa!

Pelon turvallisuuspolitiikkaa

Fasistiset puolueet liittoutuvat historiallisesti aina porvarillisen eliitin: suurteollisuuden, pankkien, virkamiesluokan ja armeijan kanssa. Fasistien talous historian perspektiivistä (Hitler, Mussolini) tähtäsi usein sotaan ja vahvojen asevoimien ylläpitoon.
Perussuomalaisten turvallisuuspoliittisessa ohjelmassa todetaan, että Suomea puolustavat suomalaiset ja Suomen puolustuksen peruspilari on yleiseen asevelvollisuuteen perustuva alueellinen puolustusjärjestelmä. Perussuomalaiset istuvat hallituksessa, joka leikkaa laajasti muualta yhteiskunnassa ja samaan aikaan korottaa puolustusmäärärahoja niin, että pian saavutamme kunnon Nato-jäsenen tavoitteen 2 % bruttokansan tuotteesta puolustusmenoihin.

Perussuomalaisten turvallisuuspoliittisessa ohjelmassa maahanmuuttopolitiikka nähdään rajavalvonnan ja poliisin toimintaedellytysten lisäksi yhtenä turvallisuuteen liittyvänä keskeisenä tekijänä. Suomen tulee ohjelman mukaan pysyä EU:lle hahmotellun yleiseurooppalaisen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikan ulkopuolella, jotta Suomi voisi itse päättää miten paljon ulkomaalaisia maahamme otamme.

Perussuomalaisten turvallisuuspolitiikka konkretisoituu siinä, että SSS-hallitus on leikkaamassa 300 miljoonaa kehitysavusta. Mielestäni leikkaamisen, köyhyyden ja vääryyden lisäämisen sijaan on toimittava toisin. Kehitysavun määrärahojen leikkaaminen on peruttava. Aikana, jolloin pakolaisuus ja kolmannen maailman hätä tasatahtia meidän oman köyhyyden ja osattomuuden kanssa on selvästi kärjistynyt on talouspolitiikkaa linjattava toisin. Vitsa- ja Bisnespolitiikka on hylättävä, Ihminen ja köyhyyden vastainen työ on asetettava ensimmäiseksi. On vaadittava hallitusta nostamaan maailman kaikkein heikompiosaisiin kohdistuvan toiminnan, kehitysyhteistyön resursseja 0.7 %:n bruttokansantuotteesta. Samoin on korjattava paperittomien jo Suomessa olevien erityisesti naisten ja lasten inhimilliset perusoikeudet kuten mahdollisuus terveyspalveluihin. Suomeen tarvitaan laki paperittomien oikeuksista. Tarvitaan laki joka määrää kunnat järjestämään kiireettömiä terveyspalveluita, kuten raskauden ja synnytyksen hoitoa, paperittomille henkilöille.

Perusturvaksi 1200 €

Perussuomalaisten raumalaispoliitikko Pasi Mäenranta on huolestunut kela-maksujen seurannasta. Mäenranta julkaisi Face Bookissa kirjoituksen, jossa ehdotettiin kelan tukia saavien siruttamista. Mäenrannan mukaan sirun käyttäminen olisi toki vapaaehtoista, ja sitten ilman sirua Kelan etuuksien maksaminen päättyisikin Suomen rajalle.
Sirujen ja ihmisyyttä loukkaavien aloitteiden sijaan tarvitaan kaikkia Suomessa pysyvästi asuvia koskeva laki 1200 euron perusturvasta. Noin 700 000 suomalaista elää Euroopan unionin määrittelemän köyhyysrajan alapuolella, vaikka Suomi on rikkaampi kuin koskaan. Työttömyys, köyhyys ja toimeentulon epävarmuus varjostavat yhä useampien arkea ja korostavat perusturvan parantamisen tarvetta.

Mitä tekee Suomen hallitus? Esittää miljardiluokan leikkauksia, joilla perusturvaa rajataan ja palveluja karsitaan. Sateenkaarihallitus joutui perumaan epädemokraattisen Sote-hankkeen. Nyt patamusta tarttuu vanhaan kahvaan. Luvassa on esitys kuntia suuremmista sote-itsehallintoalueista, valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovittamisesta sekä eräänlaisesta väliportaan hallinnon kehittämisestä. Erään tiedon mukaan uusia sote-alueita olisi 19 mikä vastaisi nykyisiä sairaanhoitopiirejä joita on 20. Sosiaali ja terveysministeriön ja valtionvarainministeriön asettaman ”Pöystin työryhmä” puolestaan esittää sote-alueiksi vähempää 9-12. Eri mallien rahoitus on ristiriitaista, auki ja perustuslakikin hidastaa. SKP:n perspektiivistä lakisääteiset perusterveydenhuollon palvelut on järjestettävä demokraattisesti maksuttomina lähipalveluina. Eikä niitä saa yksityistää voitontavoittelun välikappaleeksi.

SKP:n pitkäaikainen vaatimus perusturvasta on ajankohtainen ja perusteltu. Nykyinen riittämätön toimeentuloturva ja sekava tukien viidakko on korjattava säätämällä 1200 euron perusturva, joka taataan yhdeltä luukulta kaikille Suomen kansalaisille tai pysyvästi Suomessa oleskeleville: opiskelijoille, eläkeläisille, sairaille, työttömille ja kaikille, jotka eivät muuten kykene toimeentuloaan hankkimaan.
Uudistus rahoitetaan verottamalla progressiivisesti ylimpiä palkkatuloja, palauttamalla suurille yrityksille kela-maksu ja yhteisövero sekä kiristämällä tuntuvasti pääomatulojen verotusta, joka myös muutetaan progressiiviseksi.

Ei syytä onnitella

Perussuomalaiset juhlivat viikonloppuna (8.-9.8.) puolueen 20-vuotisjuhlia. Suomalainen poliittinen eliitti puheenjohtajiensa kasvoilla onnittelivat kilpaa Perussuomalaista puoluetta. Miksi Vihreiden Ville Niinistö toivotti perussuomalaisille voimia jatkaa työssään pinttyneen maan tavan muuttamisessa? Miksi vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki onnitteli puoluetta kunnioitettavasta saavutuksesta kasvaa isoksi? En näe mitään onnittelemisen aihetta tai en ymmärrä mitä kunnioitettavaa on siinä, että Suomeen on voinut kasvaa iso puolue, jonka nimissä voi toimia rasistisesti. Täytyy olla muita tapoja ilmaista sitä, että suvaitsemme erilaisuutta ja poliittista monimuotoisuutta. Olkoon, että näin erotumme joukosta mutta, en näe mitään syytä onnitella demokratiaa, sivistystä tai poliittista kenttää, Perussuomalaisia – en ketään siitä, että suomalaisessa poliittisessa keskustelussa siedämme rakenteellista riistoa, rasismia ja fasismia.

Kreikka on kansainvälisen luokkataistelun kysymys

Hallituksessa olo maksaa Perussuomalaisille retoriikan taustan paljastumisen. EU- kriittinen puolue on joutunut EU-porvarien vaatimuksessa hyväksymään mm kolmannen Kreikan tukipaketin.

Johtopäätöksien tekeminen Euroopan ja euroalueen tämänhetkisestä tilanteesta on keskeinen kysymys myös kaikille kommunisteille ja vasemmistolaiselle liikkeelle. Hyvä, että poliittinen toimikunta on valmistellut keskuskomitean kokoukselle erillisen Kreikka paperin keskustelun pohjaksi. Kuten paperissa todetaan; Kreikka on yksi Eurooppalaisen luokkataistelun episodi, ja sellaisena tärkeä.

Kreikan tilanne ei ole SKP:lle paikallinen kuriositeetti, vaan se on kansainvälisen luokkataistelun kysymys. Sitä ei voida ratkaista vain yhden maan sisällä, vaan tarvitaan laajaa kansainvälistä yhteistyötä ja yhteisrintamaa. Se, mitä tapahtuu Kreikassa, voi tapahtua myös muualla Euroopassa toistumiseen ja yhä pahempina muunnelmina. Euroopan suuntaa ei voida muuttaa ilman voimakkaan vasemmiston ja työväenliikkeen käymää luokkataistelua

Minusta on päivän selvää, että olemme solidaarisia sille taistelulle jota Kreikassa on käyty ja edelleen käydään suurpääomaa, rahanvaltaa ja pankkien valtaa vastaan. Leikkauspolitiikkaa vastaan ei käydä kamppailua vain yhdessä maassa; Suomessa tai Kreikassa – leikkauspolitiikan vastainen kamppailu on kansainvälisen luokkataistelun ydintä. Siksi on tuettava erilaisten Kreikan radikaalien vasemmistolaisten ja kommunistien taistelua leikkauspolitiikkaa vastaan. On toivottavaa, että taistelu toisenlaisen Euroopan ja maailman puolesta niin Suomessa, Kreikassa ja globaalisti voimistuu työväenluokan yhtenäisyyden kautta.

Työväenluokan ikiaikainen taistelu tasa-arvoisesta yhteiskunnasta pitää olennaisesti sisällään taistelun kansojen itsemääräämisoikeudesta, yhdenvertaisuudesta ja ihmisoikeuksista. Rasististen työläisten erottelun sijaan, työajan pidentämisen sijaan ja Sipilän 5 % hyppytemppujen sijaan vaadimme oikeudenmukaisuutta.

Työtä on jaettava

Työ luo hyvinvointia ja tänään työn tuottavuuden kasvun ansiosta ihmisten tarvitsee käyttää elämän perustarpeiden tyydyttämiseen vähemmän työaikaa kuin ennen. Samasta työstä on maksettava samaa palkkaa riippumatta työntekijän syntyperästä tai muusta tekijästä. Kieltäydyn asettumasta porvarien muodostelmaan jossa työläiset asetetaan työläinen toinen toista työläistä vastaan. Olemme solidaarisia maailman kaikkein vähäosaisia kohtaan. Teknologian kehittyminen on tuottanut rakenteellista työttömyyttä ja osittain siksi työaikaa on lyhennettävä 6 tuntiin päivässä ja 30 tuntiin viikossa, mutta alentamatta työntekijöille maksettavaa palkkaa. Tämä SKP:n esittämä uudistus vähentäisi työttömyyttä. Se antaisi ihmisille aikaa itsensä kehittämiseen, perheen kanssa olemiseen sekä yhteiskunnalliseen osallistumiseen.

Feministinen puolue

Demokraattisella naistoiminnalla on merkittävä, kunnioitettava ja SKP:n toiminalle oleellinen historia. Arvokasta poliittista ja joukkoja mukaan kutsuvaa työtä tehdään naisverkostossa edelleen.

SKP:n on kehitettävä jokaisessa piirissä toverien parempaa mahdollisuutta osallistua politiikan linjauksiin niin, että feminismi ja tasa-arvo lakkaavat olemasta reunahuomautuksia. Ehdotan, että aletaan laatia yksityiskohtaisempi suunnitelma poliittisista kysymyksistä ja prosessista kohti feminististä edustajakokous asiakirjaa ja uudenlaista toimintaa. Tavoitteeksi emme voi asettaa vähempää kuin, että puolueen johtoon on saatava puolet naisia. Sukupuolivähemmistöjen poliittista potentiaalia ei pidä haudata mies- ja naislokeroon. On hyvä, että poliittinen toimikunta on valmistellut tasa-arvon ja feministisen politiikan keskustelua vauhdittamaan oman sytykepaperin joka on saatavilla tässä kokouksessa.

SSS- hallituksen patriarkaatti haisee. Stubb, Sipilä, Soini – antavat kuvan politiikalle jossa miehet hallitsevat. On paikallaan vaatia muutosta miespönötysyhteiskuntaan. On muutettava rakenteet, jotka varmistavat, sen että miehet ovat sukupuolensa takia etuoikeutettuja ja, että heillä on siksi enemmän valtaa, työtä ja työpaikkoja kuin naisilla.
Viime viikonlopun suuri mielenosoitus Joukkovoimaa osoitti hyvin näille porvareille, miespäälliköille ja miljonäärijohtajille paikkansa. Mielenosoituksesta voimaantuneena kysyn – Miksi emme itse päättäisi omista asioistamme ja miksi emme itse omistaisi sitä mikä luo meille kaikkien tarvitsemaa perusturvaa?

Kohti SKP:n edustajakokousta

On sietämätöntä, että ensin kaikkein köyhimmät joutuvat sotien ja ympäristökatastrofien takia lähtemään kotoaan ja jättämään kotimaansa ja seuraavaksi nämä samat Suomeen tulleet toverit joutuvat erilaisten rasistien ja fasistien hyökkäyksien ja vihapuheiden kohteeksi. On työväenluokan yhteinen tehtävä kertoa maahanmuuton ja pakolaisuuden syistä ja taustoista. Meidän on avattava meidän kaikkien suomalaisten silmiä ja tietämystä niin maahanmuuton perusteista kuin maahanmuuttajien Suomessa saaman turvan tarpeesta
Uusliberalismin ja kansallispopulismin tuhoisan yhteistyön vallatessa uusia poliittisia lavoja ja parlamentaarista valtaa on meidän löydettävä kiireellisesti työväenluokan yhtenäisyys, ymmärrettävä muiden muutosta haluavien kanssa tehtävän yhteistyön merkitys ja ponnisteltava entistä paremmin osallistuvan demokratian ja työläisten emansipaation – voimaantumisen ja näkökulman puolesta.

On hyvä, että keskuskomiteassa käydään tänä viikonloppuna keskustelua kommunistien voimien vahvistamisesta. Tärkeää on myös saada liikkeelle ajankohtainen poliittisen keskustelun prosessi kaikesta merkittävästä. On keskeistä kutsua tähän dialogiin ei vain puolueen jäseniä mutta myös kaikkia niitä uusia ihmisiä jotka ovat nykymenoon tyytymättömiä ja jotka haluavat muutosta. Onnistuessamme voimme seuraavassa edustajakokouksessa ennen kesää 2016 hyväksyä ja vahvistaa kapitalismia, rasismia ja vääryyttä vastustavia asiakirjoja ja päivittää toiminta- ja työlistaamme toisenlaisen Suomen, Euroopan ja maailman rakentamiseksi. Siihen täytyy sisällyttää kommunismin toivo oikeudenmukaisuudesta, tasavertaisuudesta ja jakamisesta, feministinen unelma naisten ja miesten ja jokaisen ihmisen yhtäläisistä oikeuksista kehitykseen, ekologinen vaatimus muuttaa planeettaamme yhteiseksi hyväksi, visio maailmankulttuurista, jossa vähemmistöillä on oikeus omaan kulttuuriin, kansalaisten tahto päättää asioista paikallisesti ja globaalisti.

Olemalla se porukka, jolla on tahtoa ja näköalaa kutsumme muitakin mukaan yhteiseen taisteluun, valaisemme synkkää aikaa paremman tulevaisuuden näkymillä ja vältämme barbarian.


Share this Post