Keskuskomitea Afganistanin tilanteesta

Erkki/ 3 marraskuun, 2009/ Kannanotot

SKP:n keskuskomitea 1.11.09:

Irti Afganistanin sodasta ja Natosta


Afganistanin sota osoittaa miten tuhoisalle ja vaaralliselle tielle Naton toimintaan osallistuminen vie. Afganistanissa ei ole kyse rauhanturvaoperaatiosta vaan miehitys- ja sisällissodasta, jonka uhreista suurin osa on siviilejä. Eikä sodalle näy loppua ellei konfliktiin haeta ratkaisua poliittisten neuvottelujen kautta.

Nato-kumppanuus on korostanut sotilaallista toimintaa ja kenraaleiden roolia Suomen turvallisuuspolitiikassa rauhanpolitiikan, kehitysyhteistyön ja ulkopoliittisen johdon kustannuksella. Suomea sidotaan Natoon myös jatkuvasti lisääntyvillä asehankinnoilla.

SKP:n keskuskomitean mielestä on jo korkea aika tehdä johtopäätökset Nato-kumppanuuden vaarallisuudesta. Eduskunnan aikoinaan yksimielisesti hyväksymä suomalaisjoukkojen lähettäminen Afganistaniin on osoittautunut yhä selvemmin vakavaksi virheeksi. Se on tehnyt myös Suomesta sodan osapuolen.

On hylättävä Nato-kumppanuus ja optiot Nato-jäsenyydestä. Suomalaiset joukot on vedettävä pois Afganistanista ja Afganistanin armeijan kouluttaminen Suomessa on lopetettava. Myös suomalaisten mahdollisuudet toimia rauhanvälittäjinä paranevat, jos suomalaiset joukot eivät ole sodan osapuolena. On palattava sotilaallisen liittoutumattomuuden ja rauhanpolitiikan tielle.

Nato aikoo järjestää Suomessa strategiaansa käsittelevän seminaarin, johon on tulossa myös Naton pääsihteeri. SKP:n keskuskomitea tukee rauhanliikkeen aloitetta vastaseminaarista ja Naton vastaisesta mielenosoituksesta, jolla ilmaistaan, että Nato ei ole tervetullut Suomeen.

Samalla SKP:n keskuskomitea lähettää solidaariset terveiset ja onnittelut Hondurasin vasemmistolle, ay- ja kansalaisliikkeille, joiden vastarinta lopetti sotilasvallankaappauksen ja palautti Manuel Zelayan takaisin presidentin tehtäviin.


Share this Post