Keskuskomitea 9.5.2009

Erkki/ 29 toukokuun, 2009/ Kannanotot

SKP:n keskuskomitea 9.5.09:

EU:n suhteita Kuubaan kehitettävä

Suomen kommunistisen puolueen keskuskomitea lähettää solidaarisen tervehdyksen Kuuban kansalle ja kommunistiselle puolueelle Kuuban vallankumouksen 50-vuotisjuhlien merkeissä.

Kuuban kehitys on esimerkki siitä, että sosialismin rakentaminen on reaalinen vaihtoehto riistoon, eriarvoisuuteen ja väkivaltaan perustuvalle kapitalismille. Kuuban vallankumous on turvannut kuubalaisille koulutuksen, terveydenhuollon ja monilla muilla aloilla perusoikeudet, joista muissa kehitysmaissa useimmat ihmiset voivat vain haaveilla. Samalla Kuubasta on tullut ekologisesti kestävän kehityksen edelläkävijä.

Kuuba on myös esimerkki kansainvälisestä solidaarisuudesta. Kuuban vallankumous on kestänyt vuosikymmeniä jatkuneen kauppasaarron laajan kansainvälisen solidaarisuusliikkeen tukemana. Toisaalta Kuuba on antanut tukea muiden maiden edistyksellisille pyrkimyksille muun muassa lähettämällä niihin suuren määrän lääkäreitä.

Yhdysvaltojen uusi presidentti on luvannut uutta asennoitumista suhteissa Kuubaan. Näiden lupausten merkitystä mitataan ennen muuta siinä, onko USA:n hallinto valmis purkamaan Kuuban saarron. Kyse on myös normaalin inhimillisen kanssakäymisen ja kansainvälisen oikeuden periaatteiden kunnioittamisesta esimerkiksi vapauttamalla vuosikausia USA:ssa vangittuna pidetty ”Kuuban viisikko”, joka pyrki vain suojelemaan maataan terrorismilta.

SKP:n keskuskomitea vetoaa Suomen hallitukseen ja Euroopan unionin toimielimiin, jotta EU seuraa Latinalaisen Amerikan maiden esimerkkiä kehittämällä yhteistyösuhteita Kuuban kanssa ja luopumalla noudattamasta USA:n julistamaa laitonta kauppasaartoa. Suomen hallituksen tulee toimia sen puolesta, että EU hylkää vuonna 1996 Kuuban suhteen määritellyn ”yhteisen kannan”, joka suuntautuu Kuuban kanssa tapahtuvaa yhteistyötä vastaan.

Samalla keskuskomitea kehottaa kaikkia Kuuba-solidaarisuustoiminnasta kiinnostuneita osallistumaan kuubalaisten ympäristöjärjestöjen ekologista kasvatustyötä tukevan Spartacus-säätiön projektin rahoituksen keräämiseen.

EU:n suhteita Kuubaan kehitettävä

Suomen kommunistisen puolueen keskuskomitea lähettää solidaarisen tervehdyksen Kuuban kansalle ja kommunistiselle puolueelle Kuuban vallankumouksen 50-vuotisjuhlien merkeissä.

Kuuban kehitys on esimerkki siitä, että sosialismin rakentaminen on reaalinen vaihtoehto riistoon, eriarvoisuuteen ja väkivaltaan perustuvalle kapitalismille. Kuuban vallankumous on turvannut kuubalaisille koulutuksen, terveydenhuollon ja monilla muilla aloilla perusoikeudet, joista muissa kehitysmaissa useimmat ihmiset voivat vain haaveilla. Samalla Kuubasta on tullut ekologisesti kestävän kehityksen edelläkävijä.

Kuuba on myös esimerkki kansainvälisestä solidaarisuudesta. Kuuban vallankumous on kestänyt vuosikymmeniä jatkuneen kauppasaarron laajan kansainvälisen solidaarisuusliikkeen tukemana. Toisaalta Kuuba on antanut tukea muiden maiden edistyksellisille pyrkimyksille muun muassa lähettämällä niihin suuren määrän lääkäreitä.

Yhdysvaltojen uusi presidentti on luvannut uutta asennoitumista suhteissa Kuubaan. Näiden lupausten merkitystä mitataan ennen muuta siinä, onko USA:n hallinto valmis purkamaan Kuuban saarron. Kyse on myös normaalin inhimillisen kanssakäymisen ja kansainvälisen oikeuden periaatteiden kunnioittamisesta esimerkiksi vapauttamalla vuosikausia USA:ssa vangittuna pidetty ”Kuuban viisikko”, joka pyrki vain suojelemaan maataan terrorismilta.

SKP:n keskuskomitea vetoaa Suomen hallitukseen ja Euroopan unionin toimielimiin, jotta EU seuraa Latinalaisen Amerikan maiden esimerkkiä kehittämällä yhteistyösuhteita Kuuban kanssa ja luopumalla noudattamasta USA:n julistamaa laitonta kauppasaartoa. Suomen hallituksen tulee toimia sen puolesta, että EU hylkää vuonna 1996 Kuuban suhteen määritellyn ”yhteisen kannan”, joka suuntautuu Kuuban kanssa tapahtuvaa yhteistyötä vastaan.

Samalla keskuskomitea kehottaa kaikkia Kuuba-solidaarisuustoiminnasta kiinnostuneita osallistumaan kuubalaisten ympäristöjärjestöjen ekologista kasvatustyötä tukevan Spartacus-säätiön projektin rahoituksen keräämiseen.
Tulosta tämä sivu

Share this Post