Vastakkainasettelu on paikallaan aluevaaleissa

Jiri Mäntysalo/ 3 tammikuun, 2022/ Ajankohtaista

SKP:n aluevaalijulisteen yläosa, jossa näkyy sarjakuvataiteilija Sira Moksin poliittisia pilapiirroksia.

Aluevaaleissa pyritään rajaamaan keskustelua siihen, miten jatkossa hyvinvointialueilla järjestetään palveluita. SKP näkee kuitenkin kysymyksen paljon laajempana ja tarttuu tähän myös vaalijulisteessaan, jonka kuvat on tällä kertaa piirtänyt räväkkä ja kantaaottava kuvataiteilija Sira Moksi.

Aluevaalit uhkaavat mennä ohi ilman, että syntyy poliittista keskustelua tärkeistä aiheista. Siksi SKP on päättänyt herätellä ihmisiä myös vaalijulisteen kuvituksen avulla.

– Juliste asettaa nyt kysymyksen siitä, haluavatko ihmiset todella jatkaa tätä samaa linjaa, jossa köyhiltä leikataan, rikkaille annetaan, hätään reagoidaan tekemällä siitä bisnestä ja teot keskittyvät oman paremmuuden esittelyyn, toteaa SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg.

SKP haluaa myös puhua rahasta, toisin kuin eduskuntapuolueet.

– On täysin epärealistista ja toiveajattelua, että ilman mittavaa taloudellista panostusta saataisiin vain hallintohimmeliä ravistelemalla ratkottua soten suurimmat kysymykset, jyrähtää Sandberg. Hänestä on väärin vierittää syy rahapulasta hyvinvointialueiden niskaan kun ne eivät käytännössä voi sille mitään.

SKP:n vaaliohjelmassa on esitetty mistä rahat tulisi ottaa ja halutessaan hallitus ehtisi vielä ryhtyä toimiin rahoituksen turvaamiseksi.

– Hallituksen tulisi juuri nyt käydä keskustelua siitä, miten soteen saadaan lisää rahoitusta. Sieltä puuttuu tällä hetkellä pari miljardia euroa vuositasolla, jopa silloin kun puhutaan Suomen terveydenhoidosta sen asettamien liian tiukkojen rahoitusraamien puitteissa. Pohjoismaihin vertaillessa näkyy, että kyse on vielä paljon suuremmasta summasta. Niiden sote-menoihin verrattuna suomen pitäisi lisätä rahoitusta vielä useilla miljardeilla, toteaa Sandberg.

SKP:n vaaliohjelmassa on esitetty mistä rahat tulisi ottaa ja halutessaan hallitus ehtisi vielä ryhtyä toimiin rahoituksen turvaamiseksi. Suomessa omaisuuteen ja siitä saatuihin tuottoihin kohdistuva verotus on keveämpää kuin EU-maissa keskimäärin. Ero on noin 4,5 miljardia euroa. Tämä ero voidaan kuroa umpeen korottamalla yhteisöveroa, palauttamalla varallisuusvero, kiristämällä isojen perintöjen verotusta, alkamalla verottaa pääomatuloja samalla tavalla kuin ansiotuloja ja ottamalla uudelleen käyttöön pörssikauppojen varainsiirtovero.

– Näiden rahojen lisäksi näyttää olevan muutakin löysää rahaa. Hallitus sitoi silmää räpäyttämättä joulun alla Suomen käyttämään hävittäjiin kaikkiaan jopa 50 miljardia euroa. Nytkö sitten sanotaan, ettei ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin enää riitäkään rahoitusta? Se jos mikä on arvovalinta, kiteyttää Sandberg.

Share this Post