Elvytetään kapitalismi
Ei kannata antaa median ja poliitikkojen hämätä: emme koronakriisin jälkeen ole elvyttämässä yrityksiä, ihmisten ostovoimaa, työllisyyttä eikä edes taloutta. Tarkkaan ottaen me elvytämme kapitalistista tuotantojärjestelmää.
Koronakriisin vuoksi hallituksen budjetti piti pistää kerralla uusiksi. Ensimmäinen lisätalousarvioesitys maaliskussa oli noin 400 miljoonaa, toinen huhtikuussa 3,6 miljardia, kolmas toukokuussa reilut 800 miljoonaa ja viimeisin neljäs historiallinen 5,5 miljardia euroa. Velkaa otetaan tänä vuonna reilut 18,8 miljardia euroa.
Kyse on valtavista summista, joista on kyetty päättämään melko suorasukaisesti ja ongelmitta. Päätösten takia Suomen julkinen velka kipuaa noin 71 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen. Euroopan unionin kasvu- ja vakaussopimuksen mukaan jäsenmaan julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen ei saisi olla enempää kuin 60 prosenttia. Sopimuksella onkin koronan myötä pyyhitty takapuolta useammassa euromaassa.
Raha on aiemmin ollut todella tiukalla. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämiseen tai vaikkapa pienimpien eläkkeiden tuntuvaan korottamiseen ei aikaisemmin muka ole ollut varaa.
Koronakriisi näytti, kuinka tiukan paikan tullen rahaa löytyy ja velkaa otetaan sumeilematta. Kun kapitalistinen talousjärjestelmä sakkaa, valtiot tulevat vastaaan miljardien avustuksilla. Ensin varmistetaan kapitalismin toiminta ja pankkien taseet, sitten katsotaan, paljonko hyvinvointia jos ollenkaan valuu alemmille tasoille, pk-yrityksille ja duunareille.
Työllisyyttä pitäisi parantaa, mutta vain harva jaksaa kiinnittää huomiota siihen, millä palkoilla ja työehdoilla töitä jatkossa tehdään.
Suomen kommunistisen puolueen aloite perusturvan nostamisesta 1200 euroon kuukaudessa parantaisi vähävaraisimpien toimeentuloa merkittävästi. Se käytännössä poistaisi köyhyyden Suomesta kokonaan. SKP:n mukaan tämä historiallisen uudistuksen nettomenot olisivat neljän miljardin euron luokkaa.
Uudistusta on arvosteltu taloudellisesti täysin mahdottomaksi toteuttaa, vaikka SKP on esittänyt sille myös täysin realistisen rahoitusohjelman.
Kun katselee miljardimääriä, mitä hallitus nyt koronakriisissä käyttää, alkaa perusturvauudistuskin näyttämään mahdolliselta. Miksi meillä on varaa tukea kapitalismia, mutta ei ihmisten perustoimeentuloa? Nyt jos koskaan voidaan sanoa, että kyse on arvostuksesta ja siitä kuuluisasta poliittisesta tahdosta.
Koronakriisin aikana monesta tuutista toitotettiin myös useaan kertaan, että samassa veneessä ollaan. Tämä ei tietysti tälläkään kertaa pitänyt paikkaansa. Guardianin mukaan amerikkalaiset miljardöörit kasvattivat omaisuuttaan neljässä viikossa yli 300 miljardin dollarin arvosta.
Pelkästään Amazon-pohatta Jeff Bezos nettosi maalis-huhtikuun aikana 25 miljardia dollaria. Samaan aikaan Yhdysvalloissa 26 miljoonaa ihmistä menetti työpaikkansa.
Kapitalismia elvytetään, koska mitään muutakaan vaihtoehtoa ei ole. Kapitalisteille ja oikeistolle tämä tietenkin sopii, koska rahat valuvat suoraan rikkaille ja pääomien kasaamisen jatkuvuus on varmistettu. Se on sitä paluuta koronaa edeltäneeseen normaaliin, jota monet tuntuvat toivovan.
Vasemmisto on sosialismin hylättyään pakotettu tukemaan kapitalismia ja toivomaan, että sitä jollain ilveellä voidaan muuttaa ihmismäisemmäksi, vähemmän riistäväksi tai ympäristöystävälliseksi. Sosialismin vaatimiin uudistuksiin ei ole rohkeutta, visiota eikä voimaa.
Vasemmisto on oudossa tilanteessa, huomautti marxilainen tutkija Antti Ronkainenkin puhuessaan vastikään Suomalaisuuden Liiton liittopäivillä.
Kun kansallismielinen populismi nousee, takertuu vasemmisto Euroopan unioniin, vapaakauppaan ja globaalien pääomien virtojen vapauttamiseen. Vasemmisto on omaksunut ajatuksen, että tätä kautta saavutetaan talouskasvua, vapautta ja vaurautta. Vuoden 2008 talouskriisin jälkeen on finanssijärjestelmän pystyssä pitämiseksi käytetty kymmeniätuhansia miljardeja euroja, mutta maailmantalous on edelleen epävakaa ja EU:n sekä Yhdysvaltain talouskasvu vaatimatonta.
Ronkainen pitää erittäin todennäköisenä, että vasemmisto palvoo kapitalismia edelleen – finanssikriisin, koronakriisin ja kaiken muunkin jälkeen – vaikka se pakottaa sulkemaan tuotantoa ja unohtamaan duunarit.
Me elvytämme kapitalismia, koska mitään muuta vaihtoehtoa ei ole – ei edes vasemmalla.
Tekijä